Book ophold Giftcard Chat

Hvordan falder man hurtigere i søvn? 10 Gode råd til dig, der ønsker at opnå bedre søvn.

På Kurhotel Skodsborg ved vi, at en god nats søvn er essentiel for et velbalanceret liv. Mange oplever lejlighedsvise søvnudfordringer, og for nogle kan dette blive et vedvarende problem. Det kan bl.a. være, at man har svært ved at falde i søvn, eller at man vågner om natten og har svært ved at falde i søvn igen.

En uforstyrret søvncyklus er afgørende, og søvnmangel kan påvirke dit velbefindende og din hverdag. Stress, bekymringer om arbejde og tanker om ens personlige liv kan ofte resultere i urolige nætter.

Oplever man dette en gang imellem, skal man ikke være bekymret. Men vedvarende søvnproblemer kan have en markant effekt på dit helbred. Det er derfor vigtigt at være bevidst om både søvnens kvalitet og kvantitet.

Hos Kurhotel Skodsborg ønsker vi at fremme din søvnkvalitet. Vi præsenterer derfor en række metoder og tilgange, som kan hjælpe dig med at forbedre din søvn og opnå dit optimale søvnpotentiale. Læs med og se, hvordan selv små justeringer i dine søvnvaner kan gøre en væsentlig forskel.

Vi har sammensat et specielt og skræddersyet Sleep Retreat målrettet dig, der ønsker at forbedre dine søvnvaner. Retreatet er sammensat af eksperter inden for søvn, kost, afslapning og wellness og giver dig konkrete redskaber og viden om søvnoptimering med en professionel søvncoach. På det eksklusive 2-dages retreat får du blandt andet en søvnworkshop, meditativ yoga, guidede spaoplevelser, Forest Bathing, en søvnoptimeret middag og meget mere, så du kan starte din rejse mod bedre søvn.

10 Gode råd til en god nats søvn

1. Find de primære årsager til søvnbesvær

Søvnbesvær kan skyldes mange ting, herunder bekymringer, uhensigtsmæssige søvnvaner, fysisk ubehag og stress. Det er vigtigt at identificere årsagerne for effektivt at kunne gøre noget ved dem. En grundig evaluering af dine søvnvaner og daglige rutiner kan være første skridt mod bedre søvn. Du kan blandt andet føre søvndagbog over, hvornår du går i seng og står op – og hvor mange gange du har været vågen/oppe i løbet af natten. Disse informationer kan være vigtige første skridt i forsøget mod at analysere og forbedre din søvn.

2. Hvordan kan dit soveværelse fremme bedre søvn?

Det optimale soveværelse bør være mørkt, stille og køligt. Invester gerne i gode mørklægningsgardiner, der effektivt blokerer lysindfald samt en kvalitetsmadras, der behager din krop. Sørg generelt for at dit soveværelse er indrettet til at være et roligt sted og minimer forstyrrende elementer såsom elektroniske apparater, der kan have en negativ effekt på din søvnkvalitet. Har du en clockradio med synligt display, kan det være en stressfaktor, hvis du hele tiden ser, hvad klokken er, når du vågner – så vend evt. displayet væk, så du ikke ser det.

3. Hvad kan du gøre inden sengetid for at falde hurtigere i søvn?

At skabe en aftenrutine, der signalerer til din krop, at det er tid til at sove, kan være effektivt og hjælpe dig med at falde hurtigere i søvn. Dette kan inkludere at læse en bog, lytte til musik, strikke, hækle eller drikke en kop kamillete (ikke kaffe eller andet med koffein).

4. Fysiske øvelser kan hjælpe dig med at falde i søvn

Moderat motion, som en gåtur eller yoga tidligere på dagen, kan forbedre din søvnkvalitet. Det er vigtigt ikke at dyrke intensiv træning lige inden sengetid, da dette kan virke stimulerende og dermed forsinke søvnprocessen. En aften gåtur på 10-15 minutter inden du skal i seng kan dog virke beroligende på kroppen. På vores Sleep Retreat lærer du yoga afslapningsøvelser, der kan hjælpe krop og sind med at finde ro.

5. Afslappende musik og lyde kan fremme hurtigere søvn

Beroligende musik eller lyden af eks. bølgeskvulp eller regn kan hjælpe dig med at slappe af og falde i søvn. Der findes mange apps og enheder, der kan afspille afslappende lydscener, som kan være en del af din aftenrutine. Det vigtigste er, at det er lyde eller musik, som du føler kan hjælpe dig med at finde ro, og som du kan falde i søvn til.

6. Undgå stress – det påvirker din evne til at falde i søvn

Stress er en af de største fjender mod god søvn. Du kan dog lære teknikker til stresshåndtering, som kan omfatte alt fra fysisk aktivitet og sociale aktiviteter til professionel rådgivning, afhængig af stressniveau og årsager. På vores Sleep Retreat lærer du forskellige teknikker, du kan implementere i din hverdag, når du kommer hjem.

7. Kost og søvnkvalitet – undgå større måltider før sengetid

Et let aftensmåltid, rigt på komplekse kulhydrater og fattigt på tungt protein og sukker, kan fremme søvnen. Koffein og alkohol bør undgås sidst på dagen, da det kan forstyrre din naturlige søvncyklus. Hvis du spiser lige før sengetid, vil dit insulinniveau og blodsukker stige, hvilket kan medføre, at det bliver sværere at falde i søvn. Eksperter anbefaler typisk, at man ikke spiser efter kl. 20. På vores Sleep Retreat får du en søvnoptimeret middag og lærer mere om kost, der kan hjælpe dig mod bedre søvn.

8. Faste sovemønstre kan modvirke dårlig søvn

Gode sovevaner træner krop og sind til hvornår det er tid til at sove. Prøv at indføre faste sengetider både i hverdage og i weekenderne. Indstil f.eks. en alarm på din smartphone en time før din sengetid, så du kan påbegynde din afslapningsfase.

9. Tanker og bekymringer kan holde dig vågen

Tankemylder før sengetid kan være enormt forstyrrende. Det kan derfor være en god idé at få styr på tankerne og evt. bekymringer, inden du går i seng, såfremt du kan. Et tip er at skrive eventuelle bekymringer ned og på den måde tømme sindet inden sengetid. Mindfulness er også en teknik, der kan hjælpe med at sætte forstyrrende tanker på pause. På vores Sleep Retreat stifter du bekendtskab med en række forskellige søvnmeditationer, der kan hjælpe dig med at få styr på dine tanker inden sengetid.

10. Undgå skærme en time før sengetid

Flere studier har vist, at særligt det blå lys fra smartphones, tablets osv. har en negativ indvirkning på evnen til at falde i søvn. En god vane er derfor at undgå skærmtid en time før sengetid.

Huskeliste: Gode råd til at falde hurtigere i søvn

Vigtige punkter at huske:

Sleep Retreat – Et ophold, der starter din rejse mod bedre søvn

Hos Kurhotel Skodsborg har vi i samarbejde med Lehman Partners udviklet et eksklusivt Sleep Retreat. Med et 2-dages Sleep Retreat på Kurhotel Skodsborg får du konkrete redskaber og viden om søvnoptimering med en professionel søvncoach. Du oplever et unikt retreat med søvnworkshop, meditativ yoga, guidede spaoplevelser, Forest Bathing og søvnoptimeret middag. Start din rejse mod bedre søvn med et Sleep Retreat.

På Sleep Retreat får du:

Læs mere om Sleep Retreat og book dit ophold