Book ophold Giftcard Chat

Gode råd til bedre søvn: Hvordan du kan overvinde søvnproblemer 

På Kurhotel Skodsborg har vi siden 1898 haft fokus på et liv i balance. Det har derfor været naturligt for os at tilbyde et sundt alternativ til de mange mennesker, der har udfordringer med søvnproblemer.  

En god nats søvn er vitalt for at kunne fungere i dagligdagen og for at kunne leve et balanceret liv. De fleste mennesker oplever i perioder søvnproblemer, hvilket er helt normalt, men for nogle mennesker bliver det et vedvarende problem.  

Bekymringer om arbejde eller familie samt stress, er nogle af de ting, der ofte fører til urolige nætter. Lider du af søvnmangel kan det påvirke både din hverdag og dit velbefindende. 

Vi har derfor sammensat et unikt ophold; Sleep Retreat, der målrettet kan hjælpe dig med forskellige teknikker til bedre søvnkvalitet, som du kan læse mere om her.  

Lækkert badekar

Nedenfor er en række gode råd til dig, der har svært ved at falde i søvn.

1. Hold øje med din søvnløshed ved at føre søvndagbog

Søvnløshed er noget, vi alle oplever periodisk. Det er en tilstand, hvor man har svært ved enten at falde i søvn, at sove igennem natten, eller at man vågner flere gange og ikke kan falde i søvn igen. Det kan være en sporadisk forekomst eller en kronisk tilstand, der varer i flere uger eller måneder. Det er derfor vigtigt, at du holder øje med, hvor lang tid perioden strækker sig over, hvis du oplever at have svært ved at sove, og f.eks. noterer, hvornår du går i seng og står op, samt hvor ofte du vågner i løbet af natten – altså en søvndagbog. 

2. De typiske årsager til søvnproblemer og hvorfor du ikke kan sove om natten

Der kan være mange årsager til, at man ikke kan falde i søvn. Søvnproblemer kan skyldes stress, angst, kroniske eller medicinske tilstande, alkohol, madvaner, dårlige søvnvaner eller forstyrrelser i soveværelset. At finde årsagerne er det første skridt mod en løsning, da det kan hjælpe med at målrette behandlingen. Det er derfor en god idé at være opmærksom på udefrakommende faktorer, der kan påvirke dig.  

3. Soveværelsets rolle: Indretningen er vigtig for at opnå bedre søvn

En god nats søvn kræver først og fremmest de rigtige rammer. Her er et roligt, mørkt og køligt soveværelse ideelt til god søvn. Overvej at bruge mørklægningsgardiner, sørg for at din seng, madras og puder er komfortable og passer til dit nervesystem, og hold rummet fri for forstyrrende elementer såsom skærme og støj. 

Et klassisk eksempel er en clockradio eller vækkeur med oplyst display. Vågner man om natten og kigger på uret, kan det nemlig føre til yderligere uro, når man konstant bliver mindet om, hvor lidt man har sovet. 

4. Få faste aftenrutiner: Hvad kan du selv gøre inden sengetid?

Det er sundt at oparbejde faste rutiner før sengetid, da dette kan hjælpe din krop med at forstå, at det snart er tid til at sove. Indstil f.eks. en alarm på din smartphone en time før sengetid. I den sidste time skal du undgå blåt lys fra skærme, så lig mobilen væk, lad vær med at svare på e-mails og læs i stedet en god bog, tag et varmt bad, lav meditation eller gå en kort spadseretur på 10-15 minutter for at få lidt frisk luft. 

5. Bekymringer og stress: Hvordan håndterer du det inden sengetid?

Stress og bekymringer kan holde hjernen aktiv, hvilket gør det svært at falde i søvn. De fleste af os har prøvet at ligge og spekulere og vende og dreje os i sengen, mens vi har tankemylder. Det kan lyde nemt at sige – men uanset hvilke udfordringer, der roterer i hovedet, kan du ikke gøre noget ved det, når du skal sove. Det kan derfor være en god idé at skrive dine tanker ned, helt lavpraktisk, såsom hvad er problemet, et muligt løsningsforslag og en tidshorisont. På den måde kan du gå i seng med visheden om, at selvom du ikke har fejet alle udfordringer væk, arbejder du på at løse dem. 

6. Mad og drikke kan påvirke søvnen

Hvad du spiser og drikker, og ikke mindst hvornår, kan have stor indflydelse på din søvn. Undgå tunge måltider og stimulanser såsom kaffe, koffeinholdige drikke og alkohol tæt på sengetid. Et større måltid påvirker også dit blodsukker og fordøjelse, og eksperter anbefaler derfor, at du helst ikke skal spise større måltider efter kl. 20. En snack som f.eks. lidt yoghurt eller en banan er der som regel ingen problemer i at spise.  

7. Fysisk aktivitet: Hvordan motion kan forbedre din søvn

Regelmæssig fysisk aktivitet kan forbedre søvnkvaliteten og hjælpe dig med at falde hurtigere i søvn. En god løbetur efter aftensmåltidet kan være med til at give en naturlig træthed senere på aftenen. Du kan med fordel også gå en lille tur på 10-15 minutter i det fri i et roligt tempo. Du bør dog undgå intensiv træning lige før sengetid, da det kan have den modsatte effekt.  

8. Undgå skærme og blåt lys en time før du skal sove.

Når du udsætter din øjne for blåt lys fra en skærm, sender du et signal til hjernen om, at det er dag, og at du skal holde dig vågen. Du bør derfor forsøge at undgå lys fra smartphones, tablets og computere en time før sengetid.  

9. Naturlige søvnhjælpemidler og alternativer til sovemidler – Sleep Retreat

Der findes flere naturlige alternativer, der kan hjælpe med at fremme søvn, herunder urtete såsom kamille eller valerian, essentielle olier som lavendel og naturlige kosttilskud som melatonin. Mange sværger også til lydterapi som f.eks. fuglekvidder eller bølger, der skvulper. 

Vi har hos Kurhotel Skodsborg i samarbejde med Lehman Partners udviklet et Sleep Retreat, der er et særligt ophold, der kan hjælpe til at fremme den gode søvn. 

10. Langsigtet strategi ved søvnløshed

Hvis du har problemer med at sove, er en langsigtet strategi vigtigt for at få skabt kontinuitet i dine soverutiner. De fleste voksne har ifølge eksperter typisk brug for 7-8 timers nattesøvn. Dette viser de seneste anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen pr. april 2024 ligeledes. 

Det er derfor en god idé at skabe rutiner for, hvornår du går i seng, og hvornår du står op – både i hverdage og i weekenderne. Du vil typisk opdage, at du også i weekenderne begynder at vågne på samme tidspunkt som i hverdagene – og det er der ikke nødvendigvis noget galt i. 

Rutiner før sengetid er også vigtige. En god vane og tommelfingerregel er at starte sine rutiner ca. en time før sengetid. På den måde vænner du både sind og krop til, at nu er det på tide at geare ned. Ofte vil du også opleve, at du bliver så afslappet før din egentlige sengetid, at du måske fristes til at gå tidligere i seng. 

Et sundt miljø og en proaktiv tilgang til håndtering af stress og bekymringer er også vigtige faktorer for at skabe ro i sindet. Vær opmærksom på din krops signaler og juster dine vaner som nødvendigt for at opretholde en sund søvncyklus. 

Vigtige punkter at huske, hvis du ikke kan falde i søvn:

Sleep Retreat – Et unikt ophold, der giver dig redskaber til at sove bedre. 

Hos Kurhotel Skodsborg har vi sammensat et nyt spændende ophold: Sleep Retreat. Med et eksklusivt 2-dages Sleep Retreat på Kurhotel Skodsborg får du konkrete redskaber og viden om søvnoptimering med en professionel søvncoach. Du oplever et unikt retreat med søvnworkshop, meditativ yoga, guidede spaoplevelser, Forest Bathing og søvnoptimeret middag. Start din rejse mod bedre søvn med et Sleep Retreat

På Sleep Retreat får du: 

Læs mere om Sleep Retreat og book dit ophold

Balcon