Book ophold Giftcard Chat

Historien om vores grønne rejse

En løbende proces
Det at igangsætte grønnere initiativer for et kurhotel, og særligt i ældre, historiske bygninger, kræver enormt meget research og planlægning. Og hver dag er vores Sustainability Manager i tæt kontakt med alle hotellets afdelinger for at finde nye måder og områder, vi kan optimere.

“Vi har mange planer for vores grønne rejse, men selvom det er vigtigt for os at udvikle os hele tiden, er vi bevidste om, at Rom ikke blev bygget på en dag. Kurhotel Skodsborg er et luksuriøst kurhotel, og vores gæster er naturligvis vores første prioritet. De er årsagen til, at vi kan eksistere, og det er vigtigt for os, at de ændringer, vi laver, bidrager positivt til gæsternes oplevelse, såvel som vores grønne rejse.” – Sustainability Manager, Kurhotel Skodsborg

Omstillingen er en løbende proces, og det er vigtigt for os, at det store stykke arbejde, vi lægger i det, har en tydelig effekt. Alle tiltag bliver derfor vendt og drejet både inden og efter vedtagelsen, for at sikre at vi går den rigtige vej.

Initiativer

Kurhotel Skodsborgs styrke er vores dygtige og dedikerede medarbejdere, som gør hverdagen på hotellet helt speciel. Som kurhotel har vi naturligvis fokus på mental- og fysisk velvære, og vi stræber efter at forbedre sundheden og trivslen, for alle der sætter benene på Kurhotel Skodsborg, medarbejdere såvel som gæster. Vi prioriterer medarbejderinddragelse højt og for at sikre alles trivsel bedst muligt, sender vi hver måned en medarbejderundersøgelse ud, som kan besvares anonymt. To gange om året beder vi yderligere vores medarbejdere om feedback på vores grønne initiativer, så vi ikke går glip af gode indsigter og idéer. Både dem, som er under udvikling, og dem vi allerede har implementeret.

I september 2022 tog vi en ny rengøringsteknologi fra PureTech i brug, og vi ser allerede en omfattende positiv effekt. Teknologien, som består af en øko-certificeret overfladebehandling af rummene, gør, at vi nu kan nøjes med tre forskellige rengøringsmidler på regelmæssig basis, hvor vi før behøvede otte. Som følge heraf er vores personale udsat for langt færre kemikalier, og deres hud, lugtesans og åndedræt er blevet bedre. Også de af vores gæster, som normalt er plaget meget af allergener f.eks. for parfume og støv, mærker en tydelig forbedring i de behandlede rum.

PureTechs rengøringsmetode forhindrer bakterier i at sætte sig på vægge og møbler. Dette holder et rum rent i længere tid og gør det nemmere at rengøre – selv med færre kemikalier. Og selvom 90% af vores rengøringsprodukter er certificerede med EU Eco Label eller Svanemærket, ser vi flere fordele i PureTech-behandlingen.

Siden vi indgik samarbejde med PureTech er alle vores rum nu blevet behandlet og rengjort med PureTech-produkter. Vi arbejder løbende på at udvide PureTech rengøringsprogrammet gennem hele vores etablering, med fokus på vores mødeområder i øjeblikket.

Meget af det, som gør Kurhotel Skodsborg til noget særligt, er vores fantastiske nærområde. Skodsborgs placering mellem skov og vand skaber en tæt forbindelse og kærlighed til naturen — hvilket afspejles i mange af de lokale erhvervsdrivendes arbejde. Vi har særligt stor respekt for dem, som aktivt bidrager til både vores og vores gæsters grønne rejse.

I vores Spa Shop vil du derfor ikke blot finde allerede anerkendte og højtelskede produkter på hylderne, men også produkter fra nyopstartede, lokale virksomheder, der med sine fantastiske produkter og idéer, forsøger at etablere sig på et stærkt konkurrencepræget marked.

Madspild er en stor problemstilling i hotel- og restaurationsbranchen – og vi er naturligvis ikke undtaget. Vi arbejder målrettet på at mindske madspild, blandt andet ved omhyggeligt at spore mængden af ​​madspild og justere vores indkøb derefter. Alt madaffald, som vi måtte have tilbage, og som passer til vores egen kværn, bliver malet og udvundet af BioTrans i flydende form, som derefter omdanner det til biogas til opvarmning, el og gødning.

Det madaffald, vi ikke kan kværne, bliver samlet i fast form af HCS, som sørger for, at det også bliver omdannet. For hvert ton køkkenaffald kan der ca. produceres 120 m³ biogas, og det affald, der ikke kan blive til gas, bliver til gødning. I 2022 havde vi ca. 4,5 ton bioaffald, som HCS omdannede til biogas (omkring 480 m³) og gødning.

Mange af de urter og grøntsager vi bruger, gror vi i vores egen køkkenhave, og mere end 30 % af fødevarerne, vi serverer, er økologiske. Vores dygtige kokke forsøger så vidt muligt at handle lokalt og sæsonbaseret og være opmærksomme på dyrevelfærden, når de køber produkterne.

Plastik kan bruges til mange ting og kan i princippet være en bæredygtig løsning. Vi forsøger dog løbende at eliminere brugen af ​​engangsplast. Som nævnt tilbyder vi ikke vores gæster produkter pakket i engangsplastik, og vi returnerer de kasser vores mad bliver leveret i til vores leverandører. Vi sorterer eventuelt resterende plastik, som vi ikke kan genbruge, og sender det til genbrug.

Vi affaldssorterer på nuværende tidspunkt i 13 forskellige kategorier såsom pap, plastik, byggematerialer, glas og elektronik. Nyligst tilføjet er en tekstilcontainer.

Vi forsøger at genbruge, hvad vi kan, og investerer i materialer, som allerede er genbrugt. En lille, men fin detalje er, at uniformerne som vores dygtige receptionister har på, er lavet af genbrugspolyester og uld.

Kurhotel Skodsborg i fremtiden
Arbejdet med miljømærkning har genereret mange ideer og mål for vores grønne rejse. Det er afgørende for virksomheder som vores at kigge indad og beslutte, om det, vi laver, er godt nok, og hvordan vi kan forbedre os.

Den grønne omstilling er bestemt en lang, omfattende proces, men den har allerede ændret hverdagen på vores elskede spahotel. Vi har besluttet at implementere vores ansvar mere fokuseret og aktivt være med til at forbedre trivselskulturen – for os selv, vores gæster og klimaet.

Vi håber, at vores gennemsigtighed kan inspirere andre og illustrere, at vi er åbne over for nye ideer og initiativer, der kan hjælpe os videre på vores grønne rejse.

Vi tror også på, at samarbejde kan give de bedste resultater, og derfor har vi besluttet at tilrettelægge små projekter for at bringe mennesker sammen som for eksempel oprydningsdage på Skodsborg. To gange om året – én gang om foråret og én gang på World Clean Up-dag (normalt i september) arrangerer vi interne arrangementer, hvor vores medarbejdere sammen med deres familiemedlemmer og venner kan gå sammen om at rengøre området omkring Kurhotel Skodsborg, strandområdet og Skodsborg Fitness Track. Disse begivenheder har lært os, at flere mennesker om bord ikke kun kan betyde sjovere, men også et renere miljø.

Certifikater

Green Key er det internationale miljøcertifikat, som gives til virksomheder, der gør en ekstra indsats for miljøet. En virksomheds miljøvenlighed kontrolleres ud fra 13 kategorier med 338 obligatoriske hensyn, som der gives point for.

Et punkt i kategorien Miljøledelse vedrører, i hvilket omfang virksomheden har udpeget miljøambassadører, der har ansvaret for miljøindsatsarbejdet. Hertil har vi ansat en Sustainability Manager, som arbejder specifikt og målrettet på at optimere Kurhotel Skodsborgs grønne rejse. Tilsvarende vil vi i overensstemmelse med kravene foretage en årlig gennemgang af Green Key-kriterierne og indsende vores miljømål og handlingsplan. Derved sigter vi altid efter at udvikle os.

Madforbrug og madspild hører til et af vores fokuspunkter. For eksempel håber vi, at vi ved at tilbyde flere vegetariske og veganske alternativer kan være med til at minimere vores kødforbrug – især rødt kød med et højt CO2-fodaftryk. Vores dygtige kokke gør smart og kreativ brug af forskellige grøntsager, så vores gæsters madoplevelse forbliver enestående. Det kræver store mængder både energi og vand at drive et spahotel. Som Green Key-hotel er vi forpligtet til at indsende en energirapport hvert 5. år og arbejde målrettet med forslag til forbedring af energisyn og energimærkning.

Som navnet indikerer, er Green Restaurant Green Keys miljømærkeordning for restauranter, der har til formål at være mere avancerede i deres drift og stræber efter bedre miljøpåvirkning. Virksomheden tildeles point ud fra 12 kriterier og er rangeret som: Grøn Restaurant, Grøn Restaurant Bronze, Grøn Restaurant Sølv eller Grøn Restaurant Guld.

Kurhotel Skodsborg blev rangeret som Grøn Restaurant Bronze, fordi vi har opfyldt alle de obligatoriske kriterier, opnået mere end 50% point i pointkriterierne, og vi er også blevet tildelt det Økologiske Spisemærke i bronze. De obligatoriske kriterier omfatter opstilling og implementering af minimum 2 miljømål hvert år, uddannelse og information af kolleger om, hvordan man understøtter bæredygtig indsats – og meget, meget mere.

Kriterierne du kan score point på spænder fra typen af ​​køkkenudstyr, initiativer til at involvere personalet og hvilken energikilde der bruges i vores drift.

Vores mål er selvfølgelig at forbedre og opnå så meget, som det er i vores evner. For eksempel vil vi se på mere energireducerende teknologier og initiativer og forsøge at erstatte flere af de produkter, vi bruger, med mere miljøvenlige alternativer.

Økologiske Spisemærke er en dansk, statskontrolleret pris til restauranter, der serverer mad. Vores restaurant Brasserie Carl er (årligt) blevet tildelt det Økologiske Spisemærke i bronze siden 2021. Det betyder, at maden, som vores restaurant serverer, består af 30-60 % af økologiske produkter, og vores kolleger er fast besluttet på løbende at stræbe efter bedre resultater, hvor det er muligt.