eremitageslottet, parforcejagt, cykeltur, sightseeing, nordsjælland

De færreste danskere ved, hvad “parforcejagt” er. Alligevel sikrede den unikke – og forlængst uddøde – jagtform i juli 2015 det smukke landskab i Nordsjælland en plads i det fine selskab på UNESCO’S verdensarvliste.
Det nordsjællandske parforcejagtlandskab inkluderer blandt andet Dyrehaven (vores “baghave”) og Eremitageslottet.

“Usædvanligt og velbevaret”
UNESCO-komiteen siger i sin begrundelse, at parforcelandskabet i Nordsjælland er et usædvanligt og velbevaret eksempel på, hvordan den europæiske baroks værdier blev omsat i design af naturen. UNESCO er FN’s organisation for uddannelse, videnskab, kultur og kommunikation.
Parforceskovene ligger spredt og omfatter den sydlige del af Gribskov, Store Dyrehave og Jægersborg Hegn og Dyrehave.
Kong Christian V opdelte skovene i sektioner adskilt af nummererede rette veje i en kombination af stjerneformation og kvadratnet, som skar over hinanden. På den måde kunne jægerne til hest få overblik over, hvor kronvildtet befandt sig.
Det kongelige jagtselskab ville så – til hest og med specialtrænede hunde – jage en stor kronhjort i timevis, indtil dyret var totalt udmattet. Derefter kunne kongen, eller en af hans særligt udvalgte gæster, dræbe vildtet med en jagtkniv kaldet en hirschfænger (hjortefanger).

Jagthytte til pauser og intime middage
Eremitageslottet blev opført 1734-36 af arkitekten Laurids de Thurah for kong Christian VI. På slottet kunne kongen holde pause under jagterne i Dyrehaven og underholde sine jagtgæster med en velanrettet og intim middag. Fra Eremitagens vinduer kunne jagtselskabet nyde udsigten over vandet og følge med i jagten.
Slottet anvendes den dag i dag af Kongehuset til jagtfrokoster og ved andre særlige lejligheder.
Fra 2010 til 2013 er Eremitageslottet blevet gennemgribende restaureret. Arbejdet er nu afsluttet, og det lille jagtslots enestående velbevarede pragtinteriører stråler igen med den oprindelige pragt fra 1700-tallet.

Oplev parforcejagtlandskabet og Eremitageslottet
Eremitageslottet og det unikke parforcejagtlandskabet ligger ti minutter på cykel (3,4 kilometer) fra vores hoveddør. Hvis du vil opleve slottet og landskabet på egen hånd, anbefaler vi, at du lejer en cykel i vores reception.
Du kan også komme på en guidet tur på Eremitageslottet – eller få en privat omvisning – i perioden 1. juni til 31. august.