Kurhotel Skodsborg

På vores internationale kurhotel kan du nyde alt det bedste i livet – fra nærværende spabehandlinger og energigivende fitness til veltilrettelagte møder, nærende måltider og livets store fester.

En løbende proces

Det at igangsætte grønnere initiativer for et kurhotel, og særligt i ældre, historiske bygninger, kræver enormt meget research og planlægning. Og hver dag er vores Sustainability Manager, Pavlina Blanarikova‎, i tæt kontakt med alle hotellets afdelinger, for at finde nye måder og områder vi kan optimere.

“Vi har mange planer for vores grønne rejse, men selvom det er vigtigt for os at udvikle os hele tiden, er vi bevidste om, at Rom ikke blev bygget på en dag. Kurhotel Skodsborg er et luksuskurhotel og vores gæster er naturligvis vores første prioritet. De er årsagen til, at vi kan eksistere, og det er vigtigt for os, at de ændringer vi laver, bidrager positivt til gæsternes oplevelse, såvel som vores grønne rejse.” – Pavlina, Sustainability Manager

Omstillingen er en løbende proces, og det er vigtigt for os, at det store stykke arbejde, vi lægger i det, har en tydelig effekt. Alle tiltag bliver derfor vendt og drejet både inden og efter vedtagelsen, for at sikre at vi går den rigtige vej.

Initiativer

Forbedret trivsel og færre kemikalier

Kurhotel Skodsborgs styrke er vores dygtige og dedikerede medarbejdere, som gør hverdagen på hotellet helt speciel. Som kurhotel har vi naturligvis fokus på mental- og fysisk velvære, og vi stræber efter at forbedre sundheden og trivslen, for alle der sætter benene på Kurhotel Skodsborg, medarbejdere såvel som gæster. Vi prioriterer medarbejderinddragelse højt og for at sikre alles trivsel bedst muligt, sender vi hver måned en medarbejderundersøgelse ud, som kan besvares anonymt og valgfrit. En gang i kvartalet beder vi yderligere vores medarbejdere om feedback på vores grønne initiativer, så vi ikke går glip af gode indsigter og idéer. Både dem, som er under udvikling, og dem vi allerede har implementeret.

I september 2022 tog vi en ny rengøringsteknologi fra PureTech i brug, og vi ser allerede en omfattende positiv effekt. Teknologien, som består af en øko-certificeret overfladebehandling af rummene, gør, at vi nu kan nøjes med tre forskellige rengøringsmidler hvor vi før behøvede otte. Vores medarbejdere bliver derfor eksponeret for langt færre kemikalier, hvilket de blandt andet nævner har forbedret deres hud, lugtesans og vejrtrækning. Også de af vores gæster, som normalt er plaget meget af allergener, f.eks. for parfume og støv, mærker en tydelig forbedring i de behandlede rum.

PureTechs rengøringsmetode forhindrer nemlig, at støv og snavs sætter sig i vægge og møbler, hvilket holder rummet rent i længere tid og gør det nemmere at rengøre – endda med færre kemikalier. Og selvom 90% af vores rengøringsprodukter er certificerede med EU Eco Label eller Svanemærket, ser vi flere fordele i PureTech-behandlingen.

Siden vi indgik samarbejde med PureTech er mere end halvdelen af vores værelser blevet behandlet, og vi arbejder løbende på, at alle vores værelser er fuldt behandlede inden udgangen af sommeren 2023.

Kærlighed til det lokale

Meget af det, som gør Kurhotel Skodsborg til noget særligt, er vores fantastiske nærområde. Skodsborgs placering mellem skov og vand skaber en tæt forbindelse og kærlighed til naturen — hvilket afspejles i mange af de lokale erhvervsdrivendes arbejde. Vi har særligt stor respekt for dem, som aktivt bidrager til både vores og vores gæsters grønne rejse. I vores Spa Shop vil du derfor ikke blot finde allerede anerkendte og højtelskede produkter på hylderne, men også produkter fra nyopstartede, lokale virksomheder, der med sine fantastiske produkter og idéer, forsøger at etablere sig på et stærkt konkurrencepræget marked.

Madspild bliver til gas

Madspild er en stor problemstilling i hotel- og restaurationsbranchen – og vi er naturligvis ikke undtaget. Vi arbejder målrettet på at mindske madspild, blandt andet ved nøje at måle mængden af resterne og justere vores indkøb derefter. Det madaffald, vi nu engang måtte have tilbage, vejes og kværnes, hvorefter vi sender det til BioTrans, som omdanner det til biogas, der kan bruges til varme, el og gødning.

Bevis for grøn indsats

Det madaffald, vi ikke kan kværne, bliver hentet af HCS, som sørger for, at det også bliver omdannet. For hvert ton køkkenaffald kan der ca. produceres 120 m³ biogas, og det affald, der ikke kan blive til gas, bliver til gødning. I 2022 havde vi ca. 4,5 ton bioaffald, som HCS omdannede til biogas (omkring 480 m³) og gødning.

Mange af de krydderier og grøntsager vi bruger, gror vi i vores egen køkkenhave, og mere end 30 % af fødevarerne, vi serverer, er økologiske. Vores dygtige kokke forsøger så vidt muligt at handle lokalt og sæsonbaseret og som en kreativ måde at mindske madspild, har de bl.a. arrangeret interne konkurrencer, som drejer sig om at benytte fødevarerne på en måde, der minimerer madspild – hvilket har vist sig at være en både sjov og lærerig udfordring.

Mindre plastik, mere genbrug

Plastik kan bruges til mange ting og kan i princippet være en bæredygtig løsning. Vi forsøger dog at begrænse brugen af engangsplastik markant. Som nævnt, tilbyder vi ikke produkter af eller pakket i engangsplastik til vores gæster, og æskerne hvori vi får leveret fødevarer sendes retur til vores leverandører. Det resterende plastik som ikke kan genbruges, sorteres og sendes til genanvendelse.

Vi affaldssorterer på nuværende tidspunkt i 13 forskellige kategorier såsom pap, plastik, byggematerialer, glas og elektronik. Nyligst tilføjet er en tekstilcontainer.

Vi forsøger at genbruge, hvad vi kan, og investerer i materialer, som allerede er genbrugt. En lille, men fin detalje er, at uniformerne som vores dygtige receptionister har på, er lavet af genbrugspolyester og uld.

Kurhotel Skodsborg i fremtiden

Arbejdet med miljømærkningen har genereret en masse idéer og målsætninger for vores grønne rejse, og vi mener, at det er essentielt for virksomheder som vores at kigge ind ad og tage stilling til, om det vi gør, er godt nok, og hvordan vi kan forbedre os.

Den grønne omstilling er ganske vist en længere og mere omfattende proces, men har allerede ændret dagligdagen på vores elskede kurhotel. Vi har truffet en beslutning om at løfte vores ansvar mere fokuseret og bidrage aktivt til at forbedre velværekulturen. Både for os selv, vores gæster og klimaet.

Vi håber, at vores gennemsigtighed måske vil inspirere andre og ikke mindst vise, at vi er inciterende overfor nye idéer og tiltag, som kan hjælpe os længere på vores grønne rejse.

Certifikater

GREEN KEY 2022

Green Key er det internationale miljøcertifikat, som gives til firmaer, der gør en ekstra indsats for miljøet. Bygget op af 13 kategorier med 338 hhv. obligatoriske og pointgivende punkter, tjekkes virksomheden igennem for sin miljøvenlighed.

Et punkt i kategorien Miljøledelse drejer sig om, hvor vidt virksomheden har udpeget to miljøansvarlige, som står for arbejdet med miljøtiltagene. Hertil har vi ansat en Sustainability Manager, som arbejder specifikt og målrettet på at optimere Kurhotel Skodsborgs grønne rejse. Ligeledes vil vi, efter kravene, årligt gennemgå Green Keys kriterier igen og indsende vores miljømål og handlingsplan. På den måde har vi altid fremgang i udviklingen.

Fødevareforbrug og madspild er også et af vores fokuspunkter, som vi blandt andet ved at tilbyde flere vegetariske og veganske alternativer, håber kan bidrage til at minimere vores kødforbrug – særligt for kød med højt CO2-aftryk. Vores dygtige kokke arbejder både klogt og kreativt med brugen af forskellige grøntsager, så vores gæsters madopleve forbliver enestående.

Det kræver både store mængder energi og vand at drive et kurhotel, og som Green Key hotel forpligter vi os til at aflægge energirapport hvert 5. år og arbejde målrettet med energisynets og energimærknings forbedringsforslag.

GREEN RESTAURANT BRONZE 2022

Green Restaurant er, som navnet afslører, Green Keys miljømærkningsordning for restauranter, der ønsker at gøre en indsats for at være mere miljøvenlige. Virksomheden scorer point på 12 kriterier og rangeres enten som; Green Restaurant, Green Restaurant Bronze, Green Restaurant Silver og Green Restaurant Gold.

Kurhotel Skodsborg har opnået Green Restaurant Bronze, fordi vi opfylder alle obligatoriske kriterier, scorer mere end 50 % point på point-kriterierne og har det Økologiske Spisemærke i bronze. De obligatoriske kriterier går blandt andet ud på at fastsætte og gennemføre minimum to miljømål hvert år, at uddanne og informere kollegaer om hvordan de støtter op om den bæredygtige indsats og meget, meget mere.

Kriterierne man kan score point på, er alt fra typen af køkkenudstyr, inddragende initiativer for medarbejdere og hvilken energikilde, der bruges. Her har vi eksempelvis fået point for den interne konkurrence blandt kokkene om at mindske madspild.

Vores mål er selvfølgelig at opnå guldrangeringen, og vi vil for eksempel undersøge nærmere, hvordan vi selv kan producere energi og udskifte flere af produkterne, vi bruger, til miljøvenlige alternativer.